WAT was ER TE DOEN?

De Vuelta Fietshub is een rondreizend dorp. Een minifestival, waar urban sports, fietsen, kunst, cultuur en feest samen komen. In de maanden mei tot en met augustus trok dit festival door alle Utrechtse wijken en werden ook een aantal locaties in de provincie Utrecht aangedaan. Bekijk hieronder wat er allemaal te doen was!  

scholenprogramma

op elke locatie op vrijdag // voor bassischolen

Wandel met jouw klas de Vuelta Fietshub binnen, en leef je tijdens het scholenbezoek een uur lang uit met een tof programma met o.a. BMX-clinics en creatieve workshops! 

Het scholenprogramma is er voor basisscholen, groepen 7 en 8. Kijk voor meer informatie en de spelregels op onze speciale scholenpagina. 

Pumptrack
Plastic Track

in de stad op elke locatie op vrijdag // zaterdag //

in de provincie in Amerongen // Soest / Amersfoort

Leef je uit op de pumptrack! Onze mobiele BMX-baan vormt het middelpunt van ons fietsdorp. Pak een BMX of step en ontdek hoe de techniek op de pumptrack werkt! Niet alleen fietsend en steppend kun je de baan over, ook rollend op je skates, longboard, rolstoel en loopfiets kun je over de bulten van de baan! 

De pumptrack is niet zomaar een baan, deze is gemaakt van gerecycled plastic in ’s werelds grootste 3D-printer. Dit initiatief van Stichting Pumptrack zorgt niet alleen voor veel speelplezier maar ook bewustzijn over duurzaamheid en het milieu! 

Minigames &
Funbikes

Wie is het beste in fiets tikkertje en wie kan het beste sturen?! Verbeter je fiets skills bij de mini-games onder begeleiding van onze Fietsmeesters! Op een aantal zaterdagen kun je naast het oefenen van je skills ook toffe, gekke, ludieke fietsjes uitproberen!

Foto-expo

experience & workshop

Utrecht is jarig. In 2022 vieren we vol trots dat Utrecht 900 jaar stadsrechten heeft. 

Maar wat betekenen (stads)rechten eigenlijk voor jou?

Wat maakt het stukje stad waar jij woont, jouw wijk, nu eigenlijk bijzonder en welke (sporthistorie) is er te vinden bij jou om de hoek?

Wandel door de foto-expositie en zie met eigen ogen hoe Utrecht veranderd is door de jaren heen. Luister ondertussen naar de boeiende verhalen uit de podcastserie “Gekomen om te blijven” waarin 900 Utrechters vertellen waarom ze naar Utrecht zijn gekomen en waarom ze zijn gebleven.  

Ga samen met onze creatieve crew op onderzoek uit en maak van jouw ideeën een tof kunstwerk!

maakstation

Ontwerp bij het maakstation van De Vrijstaat een zadelhoesje. Maak je eigen persoonlijke plattegrond. Waar in Utrecht kom jij vaak? In de stijl van kunstenaar Jan Rothuizen ga je aan de slag met het maken van jouw route in een zwart wit lijnenspel. Door tekst, lijnen en beelden samen te voegen ontstaat er een uniek verhaal op jouw zadelhoesje!

sint maarten sculptuur

Bouw mee aan een groot lichtsculptuur!

De Sint-Maarten optocht is een grote happening in Utrecht in november 2022 waarmee de feestperiode rondom de viering van Utrecht 900 jaar wordt afgesloten. Tijdens de Vuelta Fietshubs bouwen we samen aan een grote verlichte fiets. Want de fiets mag in deze optocht natuurlijk niet ontbreken. 

Week voor week, wijk na wijk, krijgt het sculptuur gestalte en jij kunt daaraan meebouwen! 

Sta jij langs de kant van de weg in november 2022 bij de
Sint-Maarten parade om de fiets te bewonderen?
 

Fier en vaandel

Tien ontwerpers hebben op een creatieve manier de identiteit van de Utrechtse wijken vastgelegd met een uniek en kleurrijk banier (een soort vaandel). Ga langs bij de ontwerpers en bekijk het ontwerp voor jouw wijk! De banieren komen terug in festiviteiten rond Vuelta, viering van Utrecht 900 jaar en de Sint-Maarten parade. Kinderen kunnen aan de slag met hun eigen impressie van de wijk.

DE SKATEPARK BAKFIETS

Wil je skaten en steppen uitproberen? Ook dat kan in de Fietshub!

Bij deze urban sports gebruik je de stad als speelveld en zie je obstakels als uitdaging om overheen te rijden.

In een bakfiets komen de sportmaterialen en obstakels naar jou toe! Nu fietst de Fietskoerier Utrecht naar de Vuelta Fietshub locaties en straks rijden de buurtsportcoaches de nieuwe ‘Skatepark Bakfiets’ naar jouw school of wijk in Utrecht.

Stoked? Test en beoordeel het eerste prototype van de Skatepark Bakfiets in de Vuelta Fietshub en wij zorgen ervoor dat deze sicke bakfiets vanaf de zomer 2022 door Utrecht rijdt!

RECYCLELAB

Het plastic afval dat opgehaald wordt, zetten we in het mobiele recyclelab van Plastic Fantastic om tot nieuwe producten die kunnen worden verwerkt in toffe kunst en versiering! 

Samen zorgen we voor een schoon stadsie en laten de Vuelta Fietshub locaties een beetje schoner achter! Doe je ook mee? 

ZWERFAFVAL CLEANUPS

op elke locatie op zaterdag // om 11 uur en 14 uur 

Samen met je buren de buurt een stukje schoner maken – gewapend met een vuilniszak en knijper ga je op pad om het zwerfvuil in jouw buurt op te ruimen. De materialen krijg je van ons. Wil je vaker zwerfvuil opruimen? Dan mag je de knijper mee naar huis nemen. 

Tijdens de cleanup vertellen de Schone Stad Coaches van de Gemeente Utrecht je meer over de verschillende ‘afbreektijden’ van afval. Wist je bijvoorbeeld dat een stuk kauwgom minimaal 20 jaar nodig heeft om af te breken? 

Uniek Sporten experience

Uniek Sporten Uitleen zorgt ervoor dat mensen met een fysieke beperking sporthulpmiddelen kunnen uitproberen. Heb jij advies nodig over een sporthulpmiddel of ben je nieuwsgierig en heb je zelf altijd al eens een sportrolstoel of handbike willen testen? Kom naar een van onze Vuelta Fietshub locaties en ervaar het zelf!

Duurzame
Ontdekbus

Ontdekken, proefjes, zelf dingen maken en aan de slag met techniek? Wat duurzaamheid betekent ontdek je bij de Duurzame Ontdekbus. Een bus die rijdt op groen gas. Een bus waarvan de elektriciteit wordt opgewekt door een zonnepaneel. Een bus vol duurzame snufjes voor nieuwsgierige kinderen! Door middel van spannende proefjes maak je kennis met het begrip duurzaamheid en leer je op een leuke, speelse manier dat we in kleine stapjes onze ecologische voetafdruk al kunnen verkleinen!

Mobiel Vitaliteitslab

Deze ultramoderne bakfiets bevat allerlei games, health checks en experiences. Bij het Mobiele Vitaliteitslab dat is ontwikkeld door ROC Midden-Nederland samen met studenten, doe je toffe spellen en leer je alles over het belang van positieve gezondheid.

© Fotograaf: Anna van Kooij

muziek en
open singing

Er is weinig zo verbindend als samen zingen en muziek beleven. Maak het mee tijdens de Fietshub op een van bovenstaande locaties en data.

Maak kennis met het Vueltalied, doe mee in het fietsbellenorkest, geniet van de klanken van een echte ‘vocal group’, klap je handen blauw en zing de longen uit je lijf! Dirigent Froukelien IJntema leidt alles in goede banen, brengt enthousiasme en helpt je over drempels!

Inzamelactie fietsen

Het doel van de fietscoalitie Heel Utrecht Fietst is om 900 mensen met een U-pas aan een fiets te helpen (Fietsdeal). Hiervoor zijn zoveel mogelijk ongebruikte fietsen nodig.

Op een aantal locaties van de Vuelta Fietshub kun jij een fiets doneren, aan het eind van de dag, tussen 16:00 en 17:00 uur.

Voorronde NK Slowbiken

Wie kan er het allerlangzaamst fietsen? Om dat uit te maken organiseert Cycle Fun Productions voor de zesde keer het Open Nederlands Kampioenschap Slowbiking. Op 9 juli vindt een voorronde plaats in onze Vuelta Fietshub op het Berlijnplein.

Het lijkt makkelijk, heel lang doen over een parcours van elf meter. Maar zonder de lijnen te raken en je voeten aan de grond te zetten, is veel concentratie nodig, balans en fietstechniek.

Per voorronde gaan de drie beste -dus langzaamste- slowbikers door naar de finale in oktober (info coming soon) We hopen dit jaar meer dames te zien.’’ De winnaar krijgt een mooie prijs.

FIETSEN? CHECK!

LAAT JE FIETS NAKIJKEN

Laat je fiets checken bij de professionele fietsenmakers in de Vuelta Fietshub en leer hoe jij zelf kleine reparaties aan je fiets kunt doen!

HAPJE & DRANKJE

 

Moe gespeeld of voldaan na het maken van een mooi kunstwerk? Op alle locaties kun je wel wat lekkers te eten of drinken krijgen! 

MAMS COFFEE & MORE

De lokale Utrechtse koffiebar MAMS serveert niet alleen heerlijke koffie, maar ook lekkere thee, verse jus, veggie en fruit smoothies.

Café A Beautiful Mess

Welkom bij A Beautiful Mess Utrecht. In het voormalige hospitaal aan de Joseph Haydnlaan is sinds 30 jaar een centrum voor asielzoekers (azc) gevestigd.

In samenwerking met Refugee Company is op deze bijzondere locatie in 2020 ook een ontmoetingsplaats en community café gestart.

De trainees van het gezellige café zijn allen bewoners van dit centrum. Trainees vinden hier een vrije en veilige plek om met een team aan de slag te gaan en te proeven van het horecavak.  Ze helpen in de keuken of in de bediening, leren Nederlands en worden sterker.

Tijdens de Vuelta Fietshub in de buurt Oog in Al op de locatie van het AZC is A Beautiful Mess onze fijne horecapartner voor een hapje en een drankje! Wees welkom en maak kennis met deze kleurrijke ontmoetingsplaats!

Colour Kitchen

Restaurant The Colour Kitchen is een begrip in Zuilen gelegen in het Vorstelijk Complex, een karakteristiek en sfeervol schoolgebouw uit de jaren ‘30. Lekker eten en ondertussen de maatschappij een beetje mooier maken: daar staan zij voor! Plof neer op het terras van The Colour Kitchen, naast onze Vuelta Fietshub locatie Zuilen, voor een hapje of drankje en laat je verwennen door de leerlingen en professionals die hier zeven dagen per week heerlijke gerechten verzorgen.