“Samen met de  Vuelta Commissie van onze vereniging kwamen wij op het idee een wielerfestival te organiseren”

Dat de Tour in 2015 naar Utrecht kwam was voor Heerco (26 jaar) een hoogtepunt in zijn tijd als inwoner van Utrecht. Heerco was destijds al lid van de Utrechtse Studenten Wielervereniging De Domrenner. Inmiddels heeft hij zijn studie afgerond en is hij werkzaam als adviseur in leer- en ontwikkelvraagstukken.

“In 2014 ben ik voor mijn studie in Utrecht komen wonen, aan de Livingstonelaan in Kanaleneiland. Na een paar maanden wist ik; deze stad en omgeving passen goed bij mij. Utrecht is levendig, er is altijd wat te doen, maar het voelt tegelijkertijd intiem vertrouwd”. Tijdens zijn studententijd meldde hij zich aan bij de Utrechtse Studenten Wielervereniging Domrenner. Op die manier bouwde hij snel een club vrienden op met een gedeelde passie, de fiets. “Ik ontdekte dat er een sterke en levendige fietscommunity is in de stad en dat er tussen bijvoorbeeld de wielerclubs een sterke samenwerking is in de vorm van Stichting Wielerplatform Utrecht. Ook de Gemeente Utrecht en SportUtrecht spelen hierin een belangrijke rol”. Op dit moment zet Heerco zich als bestuurslid van Wielerplatform Utrecht in voor wielrennend Utrecht. Het wielerplatform profileert zich als verbindende schakel tussen de clubs voor het organiseren van activiteiten, maar ook als trekker in vraagstukken rond bijvoorbeeld wieleraccommodaties in de stad.

De Tour als inspiratie 
“Dat de Tour in 2015 naar Utrecht kwam was natuurlijk al een hoogtepunt in mijn tijd als inwoner van Utrecht én als wielerliefhebber. Ik heb toen met De Domrenner meegemaakt dat de komst van zo’n groot event de deur open zet voor evenementen die andere jaren een stuk lastiger te realiseren zijn”. In het Tourjaar organiseerden Heerco samen met zijn vereniging een Klimtijdrit in de Parkeergarage op de Uithof, met onder anderen burgemeester Jan van Zanen en wielerjournalist Thijs Zonneveld als gast. De ervaring uit 2015 stimuleerde hem op opnieuw samen met De Domrenner groots te denken. Zo richtten ze een Vuelta Commissie op en kwam het idee om een wielerfestival te organiseren.

Fiesta de la Vuelta
Het finishgebied van de tweede etappe van de Vuelta in Utrecht, op het Utrecht Science Park, zal op zaterdag 20 augustus worden omgetoverd tot een festival, Fiesta de la Vuelta. “We zochten een een opzet waar we gezelligheid en inhoudelijk programma  konden combineren. Inspirerende sprekers, toffe bands en Spaanse festival vibes op één plek, dat was de droom. We hopen uiteraard dat veel mensen langs komen” aldus Heerco. 

Op het festivalterrein is van alles te doen. Zo kan de wielerliefhebber zijn kennis bijspijkeren door lezingen van inspirerende sprekers, wordt er een podcast opgenomen en kunnen de jonge bezoekers zich vermaken op de pumptrack van SportUtrecht. Natuurlijk mogen een hapje en drankje en een Spaans dansje  tijdens de salsa dansworkshop niet ontbreken. Lees hier meer over het festival of neem een kijkje in onze agenda voor informatie over de laatste Vuelta Fietshubs in onze stad. 

Trots op samenwerkingen
“Ik heb geleerd dat zo’n Vueltajaar partijen bij elkaar brengt die in andere omstandigheden elkaar mogelijk nooit hadden samengewerkt. Ik hoop dat deze kruisbestuivingen en nieuwe verbanden waardevol blijken voor de stad, in de ontwikkelingen van nieuwe ideeën en kansen”. Uiteindelijk hoopt Heerco dat de komst van La Vuelta, Fiesta de la Vuelta en de Vuelta Fietshub meer Utrechters laat ontdekken dat de fiets, gezond, veelzijdig, duurzaam maar bovenal super leuk is.