Iedere Utrechter welkom in het rondreizende minifestival, de Vuelta Fietshub!

Precies honderd dagen voor de start van de Ronde van Spanje op donderdagmiddag 12 mei, opende fietsburgemeester Jelle Bakker samen met  Joop Zoetemelk, winnaar van de Vuelta in 1979, en wethouder Klaas Verschuure de allereerste Vuelta Fietshub op het Cruyff Court Park De Watertoren te Overvecht. De Vuelta Fietshub is een initiatief van SportUtrecht dat vanaf nu negen weken lang, iedere vrijdag en zaterdag te vinden is op verschillende locaties verspreid over de stad Utrecht. 

“Wij vinden het fantastisch om alle inwoners van Utrecht in onze Vuelta Fietshub op te warmen voor de Vuelta start in de zomer van 2022. Op ons sfeervolle festivalterrein is van alles te beleven. In samenwerking met partners hebben wij een geweldig programma voor de Utrechtse wijken samengesteld waar sport, kunst, cultuur en ontmoeten samenkomen,” vertelt Floor Kok, trotse projectleider van de Vuelta Fietshub. De komst van de Vuelta Fietshub trok gelijk al de aandacht van inwoners uit Overvecht. “Tof om te zien dat de eerste kinderen nu al nieuwsgierig met hun ouders binnen komen lopen.” 

Ook wethouder Klaas Verschuure blikte bij de kick-off trots vooruit op de komst van het minifestival. “Ik hoop dat de wielerronde in combinatie met het uitgebreide activatieprogramma leidt tot meer beweging en meer mensen op de fiets in onze stad.” De wethouder kreeg namens SportUtrecht een symbolische Spaanse stier, gemaakt van gerecycled plastic, overhandigd als bedankje voor zijn rol in het binnenhalen van het wielerspektakel in onze Domstad.  

 

Fietsburgemeester Jelle Bakker in gesprek met Klaas Verschuure met rechts op de achtergrond Joop Zoetemelk.

Een feest voor alle wijkbewoners

Absolute eyecatcher van het minifestival? De allereerste Plastic Track van Nederland. Deze mobiele BMX-baan is gemaakt van gerecycled plastic en gemaakt in een mega grote 3D-printer. Op de Plastic Track kunnen kinderen en volwassenen hun skills oefenen met een BMX-fiets, step, loopfiets én zelfs rolstoel. De Vuelta Fietshub is tevens een ontmoetingsplek voor jong en oud, een aanmoediging om meer te bewegen en een stimulans om na te denken over het verminderen van plastic afval. Duurzaamheid is een belangrijk doel van de Vuelta Fietshub. Zo wordt iedere zaterdag een Clean-up Actie georganiseerd in samenwerking met de Utrecht Schone Stad Coaches. Ook wordt er een verbinding gemaakt met de 900ste verjaardag  van de stad. Zo worden wijkbewoners meegenomen in de geschiedenis van de stad door een foto expositie en podcast ontwikkeld in samenwerking met cultuurorganisatie ZIMIHC. 

Uitgebreid scholenprogramma

Speciaal voor basisscholen wordt iedere vrijdag een gratis sportief- en educatief programma aangeboden. Scholen kunnen op inschrijving met de klas een bezoek brengen aan de Vuelta Fietshub op een locatie naar keuze. Op vrijdag 13 en vrijdag 20 mei wordt de koppeling gemaakt met het praktisch verkeersexamen. Ruim honderd Utrechtse scholieren brengen na afloop van dit examen een bezoek aan de Vuelta Fietshub.