Tomas: “Ik weet wat ik heb gemaakt maar vind het leuk om te horen wat anderen denken te zien”

“Eigenlijk was de binnenstad mijn wijk en de stad mijn speeltuin”. Tomas Sabatello (41 jaar), is een geboren Utrechter. Op jonge leeftijd verhuisde hij naar Rome, maar toen hij als vierjarig kind terugkeerde groeide hij op aan de Springweg in het centrum van Utrecht. Toen hij later op zichzelf ging wonen verhuisde hij naar Overvecht. De wijk waar hij inmiddels al ruim 20 jaar woont. 

“Van tien hoog, naar nieuwbouw. Ik heb de verandering in mijn wijk gedurende de jaren goed meegekregen. Ik werk op verschillende scholen in Overvecht en ben door mijn werk veel in contact met jeugd. Overvecht is écht!”. Tomas, zijn artiestennaam is TMS81, werkt als beeldend kunstenaar en freelance gastdocent beeldend in het onderwijs.

Streetart in de Vuelta Fietshub
In de aanloop naar het minifestival Vuelta Fietshub ging TMS81 aan de slag met een groep jongeren van het Pouwer College, een Utrechtse middelbare school. Met TMS81 zijn achtergrond in community art geeft hij graag anderen de kans om creativiteit te ontdekken en ontwikkelen. Samen met de jongeren heeft  hij een graffiti kunstwerk gemaakt op de container die tijdens de Vuelta Fietshub meereist naar verschillende Utrechtse wijken. Aan het eind van de Vuelta-periode  krijgt de container een blijvende plek bij de nog te openen permanente pumptrack in Ruigenhoek (Overvecht-Noord).

Previous
Next

“Mijn werk kan van zwart/wit naar uitbundige kleur explosies gaan. Ik maak vaak vullende tekeningen die enigszins chaotisch overkomen. Maar als je langer kijkt zie je er een ritme en patroon in. Mijn inspiratie haal ik uit mijn omgeving. Ik vind het belangrijk dat als mensen naar mijn werk kijken hun eigen kijk en fantasie er op los kunnen laten. Ik weet wat ik heb gemaakt maar vind het leuk om te horen wat anderen er in herkennen of denken te zien”.

Meer bewegen en sociale contacten
Ook vroegen we Tomas naar zijn mening over de Vuelta Fietshub. “Ik hoop dat de Vuelta Fietshub meer mensen kan aanzetten de fiets te pakken in plaats en zo meer toegang hebben tot meer bewegen en sociale contacten”. Ben jij benieuwd naar het werk van TMS81 en de jongeren van het Pouwer College? Grijp je kans en kom langs in een van onze Vuelta Fietshubs

Creatief programma

Naast de gepimpte container is er in de Vuelta Fietshub nog meer te beleven op het gebied van creativiteit. Het creatieve programma in het teken van Utrecht 900 jaar is in nauwe samenwerking met cultuurorganisatie ZIMIHC tot stand gekomen. Gezamenlijk trekken SportUtrecht en ZIMIHC al enkele jaren het project Sport & Cultuur mix om zoveel mogelijk kinderen uit de wijken Overvecht, Kanaleneiland en Leidsche Rijn in aanraking te brengen met sport en cultuur vanuit de gedachte dat ieder kind gelijke kansen moet krijgen om zijn of haar talenten te ontdekken.

Benieuwd naar wat er  allemaal nog meer te ontdekken en beleven is? Neem dan een kijkje op deze pagina

Cultureel programma in de Vuelta Fietshub!