Mathieu: “Lijkt me gaaf om ook de kids die nog niet sporten naar de Urban Sports locaties in de stad te krijgen”

“Plezier maken vind ik gewoon het aller belangrijkste”. Met veel enthousiasme werkt Mathieu Fuma als buurtsportcoach in de Utrechtse wijk, Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern. Zijn doel? Zo veel mogelijk mensen in beweging krijgen!

Mathieu is geboren en opgegroeid onder de rook van de galgenwoard. “Ik heb mijn hele leven voor de Utrechtse Rugby Club gespeeld en ben trots op ons stadsie wat daggie wat”. Bij de vraag wat de fiets voor hem betekent is zijn antwoord snel duidelijk: “Vrijheid! Toen ik als kind leerde fietsen kon ik overal naar toe. Samen met mijn broer trok ik er op uit. Op latere leeftijd kreeg ik een mountainbike en daarmee heb ik zo hard gestunt dat hij letterlijk in twee stukken is gebroken”.

Werk als buurtsportcoach
Als buurtsportcoach bij SportUtrecht heeft Mathieu een divers takenpakket en is hij hét gezicht van SportUtrecht in de wijk. Mathieu is actief op scholen, sportclubs en op de sportveldjes en pleintjes met als doel zoveel mogelijk kinderen en jongeren met sport en bewegen in aanraking te laten komen. Als onderdeel van een team met vele collega’s werkt hij in de wijk Leidsche Rijn en Vleuten – De Meern aan deze doelen, samen met partnerorganisaties en het onderwijs. “Die samenwerking is heel belangrijk, zo kunnen we juist ook die kinderen en jongeren bereiken waarvoor sporten nog niet zo vanzelfsprekend is” aldus Mathieu. 

Urban Sports in Utrecht
Begin dit jaar werd er een nieuw skatepark geopend in het Willem-Alexanderpark in Leidsche Rijn. Iedereen kan gebruik maken van deze toffe plek, die inmiddels goed gevonden wordt! “Het mooie van urban sports is dat jong en oud, beginner en gevorderd samen optrekt en dat iedereen dus mee kan doen.” Aldus Mathieu. Op een doordeweekse middag loopt de omliggende wijk uit en is het een komen en gaan van BMX’ers, steppers, skateboarders en skaters. Mathieu is wekelijks op vaste momenten in het skatepark aanwezig en heeft hier inmiddels, in samenwerking met DOCK en Stichting JoU,  vast aanbod opgezet onder de naam ‘Urban Sports Hub’. “Als buurtsportcoach ben je een vast en vertrouwd gezicht en dat neemt voor sommigen nét die drempel weg om mee te doen”.

Plezier maken
“Plezier is voor mij het allerbelangrijkste in wat ik doe. Het gaat er niet om of tricks lukken, het gaat erom hoeveel plezier je hebt in wat je doet”. Mathieu is hartstikke blij met de komst van de Vuelta Fietshub in onze Utrechtse wijken. “Ik hoop dat kinderen geënthousiasmeerd raken om te gaan bewegen. Dit hoeft natuurlijk niet alleen met de fiets te zijn, er zijn genoeg andere Urban Sports die tof zijn om te doen”. 

Wil jij ontdekken of Urban Sports iets voor je is? Of wil je meedoen aan een van de andere toffe activiteiten die wij in de Vuelta Fietshub organiseren? Neem dan snel een kijkje in onze agenda