Noura: “Zelf groeide ik op in Overvecht, een wijk die ik associeer met liefde, cultuur, warmte en vriendelijkheid”

Met een stralende glimlach vertelt Noura over haar jeugdherinneringen in de wijk Overvecht. Noura studeerde kort geleden af als gezondheidswetenschapper. “In het dagelijks leven ben ik actief voor stichting Durf Te Dromen waar ik mij inzet om de kinderen uit Utrechtse wijken te helpen”.

Een bijzonder jaar, Utrecht is jarig!

“Ik ben geboren en getogen in Utrecht. Zelf ben ik opgegroeid in de wijk Overvecht, de wijk die mij heeft gevormd tot de persoon die ik nu ben. Een wijk die ik associeer met liefde, cultuur, warmte en vriendelijkheid”. Noura deelt haar positieve herinneringen graag met jongeren uit de wijk. Als vrijwilliger van de Utrechtse stichting ‘Durf Te Dromen’ ontwikkelde ze verschillende lessen op het gebied van sport, gezondheid, sociale vaardigheden en de Engelse taal. 

Ook Noura blikt vooruit op de komst van La Vuelta. “Hoe mooi is het dat dit grote evenement officieel van start gaat in onze eigen stad? Een wereldbekende wielerkoers die start in een onze eigen fietsstad, waar elke dag ruim 125.000 fietsers via de binnenstad naar hun werk, school en andere locaties fietsen. Het is een bijzonder jaar, want naast dit fietsfeest is het ook nog eens het jaar waarin Utrecht jarig is! Utrecht heeft dit jaar namelijk 900 jaar stadsrechten. Dubbel feest dus.”


Creatief scholenprogramma in de Vuelta Fietshub

In de aanloop naar La Vuelta zal Noura als workshopleider actief zijn tijdens het scholenprogramma in de Vuelta Fietshub. Tijdens de workshop gaat Noura in het kader van ‘Utrecht 900 jaar’ in gesprek met kinderen over stadsrechten en de betekenis ervan. Ze gaat het gesprek aan over waarom de jongeren hun wijk waarderen. Tijdens de workshop lopen de leerlingen langs beeldmateriaal van hun eigen wijk en is er een podcast waarin ze meer achtergrondinformatie krijgen. De opgehaalde ideeën van de leerlingen worden door hen zelf samengebracht in een kunstobject per wijk.

Het creatieve programma in het teken van Utrecht 900 jaar is in nauwe samenwerking met cultuurorganisatie ZIMIHC tot stand gekomen. Gezamenlijk trekken SportUtrecht en ZIMIHC al enkele jaren het project Sport & Cultuur mix om zoveel mogelijk kinderen uit de wijken Overvecht, Kanaleneiland en Leidsche Rijn in aanraking te brengen met sport en cultuur vanuit de gedachte dat ieder kind gelijke kansen moet krijgen om zijn of haar talenten te ontdekken.

“Waar ik op terug hoop terug te kijken, is dat we met de workshops in de Vuelta Fietshub nog meer waardering krijgen voor Utrecht en de wijken. Net zoals ik dat heb bij mijn wijk Overvecht. Dat we trots kunnen zijn op waar we wonen. Ieder op zijn of haar eigen manier.Iets wat ik graag aan de nieuwe generatie meegeef” aldus Noura. 


Meer weten?

De Vuelta Fietshub heeft op iedere vrijdag het scholenprogramma met de workshops van Noura geprogrammeerd. Daarnaast is de expositie doorlopend te zien op alle locaties en staat er op de zaterdagen nog veel meer op het programma rond de viering van Utrecht 900 jaar.