Rita: “I feel free on my bicycle, I am very grateful!”

Rita kwam vorig jaar vanuit Nigeria naar Utrecht en leerde fietsen bij het Asielzoekerscentrum Utrecht. “I was so scared to ride a bike, but they encouraged me to keep trying. It was very difficult but now I can go wherever I want to! I feel free on my bicycle, I am very grateful!”

“Ik moest het blijven proberen”

“Op een dag zag ik een flyer over de fietslessen die elke maandag plaatsvonden. Tijdens de eerste les was ik bang, ik had nog nooit gefietst. Menno, fietsdocent en projectcoördinator fietslessen vluchtelingen, overtuigde me om door te zetten. Hij bouwde de les op in kleine stappen en pushte me om het te blijven proberen. Het was vallen en opstaan, maar ik moest het blijven proberen. Ik stelde mezelf iedere keer nieuwe doelen, ik ga proberen te fietsen tot het volgende stoplicht. Voordat ik het wist, lukte het me en kreeg ik het onder de knie”.

Zo vaak mogelijk op de fiets

Nu Rita kan fietsen, gebruikt ze haar fiets het liefst voor alles. Ze vindt het heerlijk om niet meer afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer en bijkomend voordeel is dat het ook geld bespaard voor buskaartjes. 

In het dagelijks leven werkt Rita bij community cafe ‘A Beautiful Mess Utrecht’. Deze ontmoetingsplek staat tegenover het voormalige hospitaal aan de Joseph Haydnlaan waar sinds 30 jaar een AZC gevestigd is. “We learn how to cook, we learn how to make coffee. We learn how to work and serve in a restaurant. This is the place where we meet new people out of the neighborhood. They’re really friendly and it gives a welcome feeling”. A Beautiful Mess is dagelijks voor iedereen geopend, voor een goede kop koffie, een lunch of borrel.

Kom naar de Vuelta Fietshub in Oog en Al

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 mei vind je de Vuelta Fietshub in Oog in Al voor het AZC en ‘A beautiful mess” op de Joseph Haydnlaan. Rita kende het grote Vuelta spektakel nog niet. Wel heeft ze de smaak van het fietsengoed te pakken en roept ze enthousiast “Maybe one day I will become a professional as well, you don’t know!”. Ze roept alle wijkbewoners op om de Vuelta Fietshub te bezoeken en om op deze manier kennis met elkaar te maken. Kom langs en maak onder het genot van een kop koffie kennis met deze unieke locatie en wellicht tref je Rita er wel!.