Vuelta Fietshub verbindt Vueltastart en viering Utrecht 900 jaar stadsrechten

Dinsdag 26 april vond de feestelijke presentatie van het programma van Utrecht 900 jaar stadsrechten plaats. De Vuelta Fietshubs zijn ook onderdeel van dit activatieprogramma en slaan daarmee letterlijk de brug tussen de twee grote festiviteiten in Utrecht dit jaar: Vueltastart en de verjaardag van Utrecht!

Feestelijke presentatie

In een vol ZIMIHC Theater Zuilen was het om 16:30 uur dan zo ver. Onze burgemeester Sharon Dijksma had de eer op de knop te drukken ter lancering van de agenda met het voorlopige programma van Utrecht 900 jaar stadsrechten. De festiviteiten vinden plaats van 2 juni tot en met 11 november met als thema “Stad zonder Muren” waarin verhalen uit de wijken, nieuwe ontmoetingen, de stad van de toekomst en natuurlijk feest centraal staan!

Dorp met eigen regels

De Vuelta Fietshub is een rondreizend minifestival, een kleinschalig dorpje dat neerstrijkt midden in de Utrechtse wijken. Het is een plek met eigen regels, een nieuwe wereld waarin je wordt ondergedompeld als je door de toegangspoort binnen stapt. Het dorp is een plek waar verleden, heden en toekomst bij elkaar komen. Een plek waar je kunt sporten, bewegen, bouwen, ontmoeten én waar het feest is! Met de Vuelta Fietshub maken we het Utrecht van nú een beetje mooier voor de toekomst! 

Workshops en creatieve programmering

Het programma in de Vuelta Fietshub waarmee we invulling geven aan de viering van 900 jaar stadsrechten bestaat onder andere uit exposities over de Utrechtse wijken, workshops over de betekenis van stadsrechten en de vertaling daarvan naar een kunstwerk per wijk. Ook werken we samen met de Sint-Maarten parade, de feestelijke afsluiting van Utrecht 900 jaar, in november 2022. Tijdens de Vuelta Fietshubs wordt in iedere wijk onder begeleiding van kunstenaars gewerkt aan een onderdeel van een groot sculptuur dat in de parade te bewonderen is!

Floor Kok in gesprek met presentatrice Gabrielle Erlach

We zijn er trots op met de Vuelta Fietshub een bijdrage te leveren aan twee activatieprogramma’s dit jaar. Vanuit SportUtrecht zien we veel kansen voor het inzetten van sport als middel om ook andere thema’s te belichten. Door de centrale plek die we met de Fietshubs zijn bieden we de mogelijkheid om Utrechters met elkaar in contact te brengen en ook met creativiteit aan de slag te gaan. Maar bovenal vieren we het feestje van Utrecht mee!

Floor Kok, projectleider Vuelta Fietshub

Verbinding sport en cultuur

Het creatieve programma is in nauwe samenwerking met cultuurorganisatie ZIMIHC tot stand gekomen. We zetten de zichtbaarheid van de Fietshubs en de laagdrempeligheid van sport, bewegen en de fiets in het bijzonder, in om alle verschillende doelgroepen te betrekken. Juist voor die groepen maken we ook creatief aanbod toegankelijk. 

Gezamenlijk trekken beide organisaties al enkele jaren het project Sport & Cultuur mix om zoveel mogelijk kinderen uit de wijken Overvecht, Kanaleneiland en Leidsche Rijn in aanraking te brengen met sport en cultuur vanuit de gedachte dat ieder kind gelijke kansen moet krijgen om zijn of haar talenten te ontdekken.

In de Vuelta Fietshub brengen we opnieuw beide werelden bij elkaar met als verbindende factor: de verjaardag van ons mooie “stadsie”.

Vragen of wil je meer weten?
Neem dan contact op via

Blijf op de hoogte via onderstaande social media kanalen