Wielerevenement “La Vuelta” komt in 2022 alsnog naar Utrecht.

Op woensdag 26 mei is bekend geworden dat de wielerronde van Spanje, La Vuelta, in de zomer van 2022 in Utrecht start! Voor de beoogde ‘Gran Salida’ in 2020 gooide COVID-19 helaas roet in het eten. Maar in 2022 is het alsnog de beurt aan Utrecht om gaststad te zijn van de start van deze internationale wielerwedstrijd. Naast onze stad zal La Vuelta de provincies Utrecht en Noord-Brabant alsook de steden Den Bosch en Breda aan doen.

Scholenprogramma

De Vuelta Fietshub van SportUtrecht

SportUtrecht heeft in de aanloop naar de beoogde Vueltastart in 2020 het unieke concept Vuelta Fietshub ontwikkeld dat was voorzien als onderdeel van het landelijke activatieprogramma van La Vuelta Holanda. De Vuelta Fietshub is een rondreizend fietsdorp waar activiteiten worden georganiseerd voor fietsers van alle leeftijden en niveaus. Op het mini-festivalterrein, dat kan worden opgebouwd middenin de Utrechtse wijken, is van alles te beleven. Van sportieve activiteiten, tot kunst, muziek en cultuur. Het centrale middelpunt is een pumptrack, een mobiele BMX-baan van gerecycled plastic waarover je kunt BMX-en, steppen en skateboarden! 

Ondanks COVID-19 toch activiteiten afgelopen jaar

Het Vuelta Fietshub plan stond in de startblokken in 2020. Het afgelopen jaar is hard gewerkt om verschillende onderdelen en activiteiten een plek te geven in het aanbod van SportUtrecht. Zo is de eigen mobiele pumptrack ingezet tijdens verschillende fietsstimuleringsprogramma’s zoals De Fietsmeesters en de Sport- en Cultuurmix bij de theaters van cultuurorganisatie ZIMIHC en is inmiddels een permanente Fietshub gelanceerd in Overvecht in samenwerking met lokale partners. Tot slot zijn er ontwikkelingen op het gebied van de aanleg van vaste pumptracks in verschillende wijken, waarmee SportUtrecht in samenwerking met o.a. gemeente Utrecht werkt aan laagdrempelig aanbod op het gebied van fietsen voor jeugd en jongeren. 

Vuelta Fietshub als vliegwiel naar 2022

SportUtrecht zet in de breedte in op sport- en beweegaanbod voor iedereen. Fietsstimulering is daarin een belangrijke pijler. De fiets staat voor (bewegings)vrijheid en mobiliteit, maar ook voor gezond stedelijk leven in Utrecht als sterk groeiende stad.  

De komst van de Vuelta naar Utrecht in 2022 ziet SportUtrecht als een mooie kans om hieraan een extra impuls te geven met extra aandacht voor het thema duurzaamheid en circulariteit. Daarom wordt de komende periode benut om de al bestaande Vuelta Fietshub-plannen uit te breiden, de warme contacten aan te halen en een eerste demarrage te plaatsen richting een succesvol en feestelijk Vuelta-jaar!

Meer weten of zin in een samenwerking?

Neem contact op met Floor Kok, SportUtrecht projectleider Fietsstimulering, vueltafietshub@sportutrecht.nl of 06-10060637.

Of volg ons via Instagram en Facebook.